Skip to main content

“Härbärgera” skulle spelats på DansPlats Skog idag, den 12 december men de publika delarna har utifrån rådande pandemi fått ställas in.

Foto: Nemo Stocklassa Hinders

Projektet är i framkant kring en konstnärlig process, bestämd innan pandemin, nu allt mer aktuellt. Verket är 30 minuter långt och utspelar sig kring ett långt bord. Enbart 2 publikmedlemmar släpps in åt gången. Tove Sahlin, Nemo Stocklassa Hinders och Josefin Hinders har sträckt ut händerna mot fem människor långt borta, för att utforska vad som sker när vi inte längre kan / ska / bör resa och hur vi i detta håller kontakten. De fem konstnärerna presenteras längre ner i denna text.

Detta är ett evigt men ett just nu brinnande aktuellt tema, som har sin grogrund i ett ekologiskt förhållningssätt där resandet, före pandemin, varit starkt diskuterat. Hur kan vi fortsätta skapa möten mellan människor i konsten utan att röra oss från vart vi bor och lever? Hur kan konsten nu i ett slags pay-it-forward skapa ringar på vattnet utan att det avkräver förflyttning? Hur skapas levande, digitala konstverk på olika platser?

Processen kring “Härbärgera” belyser vikten om att i dagens samhälle tänka om och komma med olika kreativa lösningar som får scenkonsten att leva vidare och samtidigt behålla hög kvalitet och hänga med i de specifika krav som samtiden ställer. 

Kan vi skapa internationella samarbeten inom scenkonsten och samtidigt ge naturen tid för återhämtning och ej belasta med mer resande. Idag kan man utbyta erfarenheter över hela världen utan den fysiska närvaron. Detta vill Tove Sahlin och arbetsgruppen manifestera i en föreställning som nu, relaterad till Covid- 19, ligger i framkant på hur scenkonsten möjligtvis kan drivas i en postcovid värld.

Härbärgera är en kosmisk soppa av solon, händelser, digitala inspel, projicerade hälsningar och djup insikt på en plan yta – ett bord där du tillsammans med en åskådare till tar plats.”– Tove Sahlin

I rummet finns fyra personer – Tove Sahlin, Josefin Hinders, Nemo Stocklassa Hinders och Doris Sahlin – som på gott avstånd leder dig genom din upplevelse.  Under din tid kommer du även möta fem individer från långt borta, inbjudna av Shake it Collaborarions att via video, instruktioner, röst och rörelse vara närvarande i verket med fem olika sorters hälsningar. I det luftiga scenrummet tar du del av en blandning av projektioner, musik, och live-rörelse.

Till “Härbärgera” har Tove Sahlin, Nemo Stocklassa Hinders och Josefin Hinders bjudit in fem konstnärer att medverka med specialskapat eller material streamat live in in i föreställningen. 

Tomas Hemstad bor i San Francisco och är frilansskribent med rötter i Stockholm. Hans texter handlar ofta om sexualitet, politik och kultur och i år har han skrivit mycket om COVID-19 och om det amerikanska valet.  

Shuyu Chen är arkitekt och curator och flyttade till Sverige för tre år sedan. Hon är delgrundare till Institute of Provocation, ett Peking-baserat workspace och thinktank som bjuder in till residens, forskningsprojekt, workshops och föreläsningar som söker tänja på gränserna mellan konst, arkitektur och design.  

Iona Fujisawa är en dansare, koreograf/lärare(instruktör) i dans, född och uppvuxen i Tokyo. Hennes verksamhet rör sig mellan kommersiella uppdrag för Bond annat en rad popartister till undervisning på några av Tokyos främsta dansskolor. 

Ela Spalding benämner sig som konstnärsfascilitator och kulturproducent och har en bakgrund i film, fotografi, dans och somatiska medvetande praktiker med fokus på ljud och ”wellbeing”. Hon har arbetat med en rad samarbeten med konstnärer runt om i världen, ofta med ljud och radio i fokus. Ela är baserad i Berlin och reser och återkommer till Panama regelbundet. 

Larry Arrington är dansare och koreograf baserad i San Francisco. Hon blandar sin koreografiska praktik med astrologiläsningar och ett utforskande av samhörighet och omhändertagande genom konsten. 

Tove Sahlin skapar detta verk mellan att ha varit huskoreograf på Riksteatern 2019-2020 och ett kommande uppdrag på Dramaten 2021. I februari kommer Shake it Collaborations även ha premiär på verket “Om stormar och strömavbrott” med musik av gruppen NAMNA på aliasTEATERN.

Härbärgera
Verket har skapats i nära samarbete med alla medskapare.
Inititativtagare, koreograf och dansare: Tove Sahlin
Konstnär, scenograf och ljusdesigner: Josefin Hinders
Filmfotograf,  klippare: Nemo Stocklassa Hinders.
Medskapare och medverkande i digitala format
Larry Arrington, Shuyu Chen, Iona Fuijisawa, Ela Spalding, Tomas Hemstad. 
Ljudläggning, musik: Leo Svensson Sander
Rullskridskoåkare: Doris A Sahlin

Producerat av Shake it Collaborations och Nordberg Movement.

Samproduktion Shake it Collaborations, aliasTEATERN och DansPlats Skog
“Härbärgera” genomförs med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad och Region
Stockholm.

Tack till Riksteatern.