Skip to main content
OM OSS

En konstnärsdriven scen på landsbygden för professionell dans

Den ideella föreningen PHIDR bygger och etablerar Gävleborgs första fria scen – DansPlats Skog – för professionell dans i Skog, Söderhamns Kommun. Åren 2019-21 pågår projektet “DansPlats Skog” som arbetar med tre fokusområden: residens, mentorssatsningar och publikutveckling. Genom dansen kommer världen till Skog.

Med dansens behov som utgångspunkt

Scenrummet är utformat utefter dansens behov både som arbetsplats och scen. Dansplatsen gör det möjligt för danskonstnärer att arbeta i regionen, öppnar upp för residens verksamhet, tillgängliggör dansen som konstform och utvecklar landsbygden. Scenen ska även producera två dansverk per projektår vilket ska resultera i turnéer i regionen, skapande skola satsningar, dansprojekt för unga dansare i form av bl.a. dansläger, regionalt danssommarjobb, internationella ungdomsutbyten, workshops och mentorsverksamhet. Genom dansen kommer världen till Skog.

LÄS MER

Vi tycker inte platsen du bor på vara avgörande i vilka former du kan uppleva kultur och i det här fallet dans. Efter att ha levt och arbetat i regionen under stora delar av våra liv så ser vi bristen på samlingsplatser – nätverk, bristen på lokaler och scener för danskonst samt bristen på arbetstillfällen, dvs en svag kulturell infrastruktur i regionen. Det var här någonstans som vi fann oss vid ett vägskäl. Skulle vi gå, dvs flytta någon annanstans, eller skulle vi stanna, dvs bo kvar i regionen? Och vad skulle vi behöva göra för att bo kvar och vad skulle regionen behöva för att göra det möjligt för danskonstnärer att vara verksamma här?

PHIDR fattade beslutet att göra vad de kan för att förändra situationen, skapa arbetstillfällen och öppna upp för dialog och mötesplatser. För att skapa detta behöver vi lägga till något, dvs vi behöver göra det attraktivt att vara i vår region. Detta handlar om möjligheter till residens i Skog, spridning av danskonst och samverkan mellan regionens kommuner.

Bättre förutsättningar för lokalt verksamma konstnärer och kulturskapare

Platsen bidrar till ett levande kulturliv på landsbygden vilket öppnar upp för möjligheten att kunna bo och långsiktigt arbeta med kultur i regionen. De flesta verksamma bor i regionen men arbetar inte här. PHIDR driver flera residensprojekt och lokaler/residensboende är bokningsbara – där lokalt verksamma har företräde i ansökningsprocessen vilket resulterar i en stärkt arbetsmarknad med fler lokala arbetstillfällen. DansPlats Skog kan husera många konstnärer samtidigt vilket möjliggör möten och utrymme för större projekt/produktioner. PHIDR tror på fri kultur och fria utövare och skapar en plats för att det kulturpolitiskt ska satsas på produktion och förbättra och stärka villkoren för kulturutövare i Gävleborgs region.

LÄS MER

Då vi nu arbetar utspridda i regionen så blir DansPlats Skog en ”riktig” arbetsplats – en naturlig plats för dans – där utövare kan repetera, producera och genom konstnärliga kluster samverka. På hemmaplan. Regionen är stor men lokalens läge geografiskt gör att det är lätt att ta sig till DansPlats Skog från hela regionen. Här kan kulturutövarna även driva egna projekt, vidareutveckla och fördjupa konstnärliga idéer, möta andra verksamma och dela kunskaper och erfarenheter som de tar med till sina respektive kommuner/ verksamheterna. Regionens kulturverksamma kan påverka det som händer i lokalerna, då de utformas utifrån vilka behov som finns så att de känner att de blir en del av någonting, ett stärkt regionalt kulturnätverk.

Vårt regionala uppdrag: Kulturplanens utvecklingsområden
Utifrån kulturplanens prioriteringar så hör skapandet av en mötesplats, residensverksamhet och stärkt infrastruktur inom dansområdet till utvecklingsområde 1) “Kreativitet genom stöd till det professionella konst- och kulturlivet” och mentorskapsprogram för unga och publikarbete till utvecklingsområde 2) “Tillgång till konst och kultur”. Inom utvecklingsområde 3) “Öppenhet och demokrati” är PHIDR’s arbete för en jämlik scen och allas rätt till sin kropp och till att uttrycka sig och inom utvecklingsområde 4) “Hållbar attraktivitet” ryms vårt arbete för en levande landsbygd och det arbete vi gör när vi samarbetar regionalt, nationellt och internationellt med danskonstnärer.

>> Regional Kulturplan Gävleborg 2019-21

DansPlats Skogs olika rum

Den lilla svarta – residensboendet

60 kvadratmeter gästhus
4 bäddar
Kök
Badrum
Klart april 2020

Scenen

Takhöjd vid väggen 4,772m
Takhöjd i mitten 6,354m
Längd från altarvägg till läktare/pelare 11,430m
Bredd från fönstervägg till fönstervägg 10,47m

Studion

På salens läktare ligger Studion.
70 kvadratmeter – takhöjd 2.95m

Dansbanan

Utescen
Sexkantig dansbana i trä
Mått 8*8 m
Soltak och ramp finns

Rosa tältet Astrid

Riggtid upp/ner: 45 min/ 30 min
Elbehov: 230V, 16A 1-fas
Bärhjälp: Gärna
Innermått: 9 m i diameter
Yttermått: 10.7 m i diameter
Takhöjd innermått (mitten): 4,25 m
Takhöjd yttermått: 5 m
Fri yta för luftrör: 14 meter utstick
Höjd ingång: 1.80 m
Bredd ingång upptill: 1,45 m
Bredd ingång nedtill: 1.90 m
Lägsta takhöjd: 1 m

Astrid går att hyra: Hör av Er till oss för offert.

Vi är PHIDR

PHIDR [fee·duh] är en ideell scenkonstförening som bildades 2015 av Per(P) Moneeo (Fanky och Moneeo), Hanna(H) af Kleen (frilansande dansare och danspedagog), Irene (I) Moneeo (Moneeo), Destiny Johannah (D) af Kleen (frilansande koreograf) och Robert(R) Berglund (Center Stage), som alla utgår ifrån Gävleborg. Numer drivs föreningen av Destiny, Hanna och Robert i samarbete med föreningens ca. 50 medlemmar.

För oss innebär det en djup demokratisk insikt om att alla människor har rätt att påverka sitt liv och sin verklighet. Alla har rätt att bli lyssnad på, och alla ska ges plats i det offentliga rummet. Genom konsten förändrar vi världen!

Grunden i PHIDR’s communityarbete är ett genuint intresse av andra människor och platsens förutsättningar. Utöver communitysatsningar arbetar vi med ungdomsprojekt, interaktiva scenkonstproduktioner och folkbildande projekt. Vårt arbete är processinriktat och den röda tråden är en fysisk mötesplats, konstnärliga visioner och inkludering.

Vi vill erbjuda workshops och föreställningar med hög kvalitet och en välutrustad scen för professionell dans.

Destiny Johannah af Kleen

Destiny är en danskrigare med en fot som konstnär och en fot som en driven talesperson för kultur- och kroppspolitik. Hon tog examen från Performing Arts School - Dansforum Göteborg (1997-00) och har också studerat vid University of Dance and Circus Stockholm (2000-01), Dance Space i New York och School for New Dance Development i Amsterdam.

Destiny tog examen från Performing Arts School - Dansforum Göteborg (1997-00). Hon har också studerat vid University of Dance and Circus Stockholm (2000-01), Dance Space i New York och School for New Dance Development i Amsterdam. Destiny har bl.a. arbetat med koreograferna Tove Sahlin, Dorte Olesen, Christina Tingskog , Lotta Gahrton, Sacha Soreff, Isabel Gotzkowsky, Nicholas Leichter, Carl Olof Berg och Camilla Ekelöf. Som koreograf har hon arbetat över hela världen med att göra danskonst för publik som kan uppskatta rörelser och dans. Var kommer rörelsen från? Vad händer när människor träffas? Destiny är en danskrigare med en fot som konstnär och en fot som en driven talesperson för kultur- och kroppspolitik.

Destiny har undervisat sedan 1996 och har projektlett många projekt för ungdomar såsom hiphop-projektet UNITY- Gävleborg, sommarprojektet Danssommarjobbet i Söderhamn och Örebro, danskompaniet UNGA och DansLAB där unga dansare träffade professionella dansare och skapade föreställningar. Destiny bodde i New York i 10 år och arbetade där med communitybaserad konst och kommersiellt arbete.

Hanna af Kleen

Hanna arbetar som danskonstnär och danslärare i Gävleborgs län och driver organisationerna PHIDR och även konceptet ODD (Outdoor Dancing). Hon är frilans dansare i olika konstellationer, nu senast i produktionen MOLN som skapades under en sommar konstnärsresidens (2016) i Linköping.

HANNA arbetar som danskonstnär och danslärare i Gävleborgs län och driver organisationerna PHIDR och även konceptet ODD (Outdoor Dancing). Hon är frilans dansare i olika konstellationer, nu senast i produktionen MOLN som skapades under en sommar konstnärsresidens (2016) i Linköping. Hanna är född och uppvuxen i Örebro men har sedan 12 år Gävle och dansundervisningen på Vasaskolan som hemmabas.

”Som professionell danskonstnär är det min uppenbara uppgift att lyfta fram och stärka dans som konstform. Jag tycker att det är viktigt att inspirera och vara en förebild för ungdomar genom att visa att det är möjligt att arbeta med dans i regionen.”

Hanna har arbetat med projekt som: Skapa Dans (koreografitävling för unga dansare), Dansstafetten (ett koncept som firar den Internationella Dansens Dag genom att samordna hela regionens dansgemenskap), danskompaniet UNGA (Gävleborgs första danskompani för unga dansare), DansLAB (ett projekt där professionella dansare träffar unga street dansare och skapar dansföreställningar tillsammans).

Just nu driver Hanna scenkonstföreningen PHIDR som bl.a. arbetar i hela Europa med skapandet av interaktiv experimentell scenkonst men även skapar produktionsplatsen DansPlats Skog.

Robert Berglund

Ljus- och ljuddesigner samt teknisk samordnare. Del av PHIDR och Center Stage AB. Robert är bl.a. teknisk samordnare av K.R.O.P.P plattform för nutida dans och kroppskonst på UKK. Han är baserad i Gävle och arbetar med en mängd olika typer av scenkonst.

Ljus- och ljuddesigner samt teknisk samordnare. Del av PHIDR och Center Stage AB. Robert är bl.a. teknisk samordnare av K.R.O.P.P plattform för nutida dans och kroppskonst på UKK. Han är baserad i Gävle och arbetar med en mängd olika typer av scenkonst.

Referensuppdrag i urval:

Ljusdesign VOLT-festivalen Uppsala 2009-2015
Ljud-/ljusdesign PUSH-festivalen Gävle 2011-2016
Ljuddesign Nya Parkteatern 2009-2016
Teaterbiennalen 2011 - Teknisk samordning
Ice Hot 2010 - Teknisk samordning scen Stadsteatern
Contemporary On Ice Kungsträdgården - Ljuddesign

Samt tekniskt arbete/design med bland annat:
Stockholm Folk Festival
Frizon festival
Folkteatern Gävleborg
Andersson Dance
Moderna Dansteatern
DOCH
Dansens Hus
Jus de la vie
Gottsunda Dans och Teater
SU-EN Butoh
CCAP
Frictions by Night
Sacred Music Festival
K.R.O.P.P.
Uppsala Internationella Gitarrfestival
Lotta Melin
Balettakademien
Angie Stone
Marianne Faithful
Sweet
Inti Illimani
Avishai Cohen
Nils Landgren
Eldkvarn
Bob Hund
Cleo
Erik Lundin
Lilla Namo
Sanna Nielsen
Laleh
Laurie Anderson
The Umbilical Brothers